Przejdź do menu Przejdź do treści

Oceniane alergeny i rodziny białek w multiteście Alex® 

 

I. Alergeny wziewne

 

1. Pyłki roślin

 

 

1.1 Pyłki drzew 

 

 M  (molekuła alergenowa)/rodzina białek 

 E  (ekstrakt alergenowy =  mieszanina białek pochodzących z danego źródła alergenowego) 

 

 

Akacja 

  • Aca m (E)  

Bożodrzew gruczołowaty 

  • Ail a (E) (dostępny tylko w teście Alex®) 

Brzoza brodawkowata 

  • rBet v 1 (M)/PR-10 
  • rBet v 2 (M)/Profilina 
  • rBet v 6 (M)/ Reduktaza izoflawonowa 

Buk zwyczajny 

  • rFag s 1 (M)/ PR-10  9  (dostępny tylko w teście Alex®) 

Cyprys (arizoński) 

  • nCup a 1 (M)/ Liaza pektynowa 

Cyprys  (wiecznie zielony) 

  • Cup s (E) 

Jałowiec 

  • Jun a (E) 

Jesion wyniosły 

  • Fra e (E) 
  • rFra e 1 (M)/ Rodzina Ole e 1 

 Kryptomeria japońska 

  • rCry j 1 (M)/ Liaza pektynowa 

Leszczyna 

  • Cor a (E) 
  • rCor a 1.0103 (M)/ PR-10 

Morwa czerwona 

  • Mor r (E) 

Morwa papierowa 

  • Bro p (E) 

Oliwka 

  • nOle e 1 (M)/Rodzina Ole e 1 
  • rOle e 9 (M)/1,3 β Glukanaza 

Olsza czarna 

  • rAln g 1 (M)/PR-10 
  • rAln g 4 (M)/Polkalcyna 

Orzech włoski 

  • Jug r (E) 

Palma daktylowa 

  • nPho d 2 (M)/Profilina 

Platan klonolistny 

  • rPla a 1 (M)/Inwertaza roślinna  (dostępny tylko w teście Alex®) 
  • nPla a 2 (M)/Poligalakturonaza  (dostępny tylko w teście Alex®) 
  • rPla a 3 (M)/nsLTP  (dostępny tylko w teście Alex®) 

Topola czarna 

  • Pop n (E) 

Wiąz pospolity 

  • Ulm c (E) 

 

 

1.2  Pyłki chwastów 

 

Ambrozja bylicolistna 

  • Amb a (E) 
  • rAmb a 1 (M)/ Liaza pektynowa 
  • rAmb a 4 (M)/ Defensyna roślinna 

Babka lancetowata 

  • Pla l (E) 
  • rPla l 1 (M)/ Rodzina Ole e 1 

Bylica pospolita 

  • Art v (E) 
  • rArt v 1 (M)/ Defensyna roślinna 
  • rArt v 3 (M)/ nsLTP 

Komosa biała 

  • Che a (E) 
  • rChe a 1 (M)/ Rodzina Ole e 1 

Konopie 

  • Can s (E)  (dostępny tylko w teście Alex®) 
  • rCan s 3 (M)/ nsLTP  (dostępny tylko w teście Alex®) 

Pokrzywa zwyczajna 

  • Urt d (E) 

Pomurnik 

  • Par j (E) 
  • rPar j 2 (M)/ nsLTP 

Solanka kolczysta 

  • a Sal k (E) 
  • rSal k 1 (M)/ Metyloesteraza pektynowa 

Szarłat szorstki 

  • Ama r (E) 

Szczyr roczny 

  • rMer a 1 (M)/ Profilina 

 

 

1.3 Pyłki traw 

 

Paspalum notatum 

  • Pas n (E) 

Pyłek życicy 

  • nLol p 1 (M)/ Beta–ekspansyna 

Pyłek żyta 

  • Sec c (E) 

Trawa bermudzka 

  • Cyn d (E) 
  • rCyn d 1 (M)/ Beta–ekspansyna 

Trzcina pospolita 

  • Phr c (E) 

Tymotka łąkowa 

  • rPhl p 1 (M)/ Beta–ekspansyna 
  • rPhl p 2 (M)/ Ekspansyna 
  • rPhl p 5.0101 (M)/ Trawy grupa 5/6 
  • rPhl p 6 (M)/ Trawy grupa 5/6 
  • rPhl p 7 (M)/ Polkalcyna 
  • rPhl p 12 (M)/ Profilina 

 

 

2.  Pleśnie i drożdże

 

Alternaria alternata 

  • rAlt a 1 (M)/ Grupa Alt a 1 
  • rAlt a 6 (M)/ Enolaza 

Aspergillus fumigatus 

  • rAsp f 1 (M)/ Rodzina mitogiliny 
  • rAsp f 3 (M)/ Białko peroksysomalne 
  • rAsp f 4 (M)/ nieznana rodzina białek 
  • rAsp f 6 (M)/ Mitochondrialna dysmutaza ponadtlenkowa 

Cladosporium herbarum 

  • Cla h (E) 
  • rCla h 8 (M)/ Dehydrogenaza krótko-łańcuchowa 

Malassezia sympodialis 

  • rMala s 5 (M)/ nieznana rodzina białek 
  • rMala s 6 (M)/ Cyklofilina 
  • rMala s 11 (M)/ Mitochondrialna dysmutaza ponadtlenkowa 

  Penicillium chrysogenum 

  • Pen ch (E) 

 

 

3. Zwierzęta domowe i hodowlane

 

Chomik dżungarski 

  • rPho s 1 (M)/ Lipokalina  (dostępny tylko w teście Alex®) 

Kot 

  • rFel d 1 (M)/ Sekretoglobina 
  • nFel d 2 (M)/ Albumina surowicy 
  • Fel d 4 (M)/ Lipokalina 
  • rFel d 7 (M)/ Lipokalina 

Mysz domowa 

  • nMus m 1 (M)/ Lipokalina 

Nabłonek koński 

  • rEgu c 1 (M)/ Lipokalina 
  • nEgu c 3 (M)/ Albumina surowicy  
  • rEgu c 4 (M)/ Laferyna  (dostępny tylko w teście Alex®) 

Nabłonek kozi 

  • Cap h (E)

Nabłonek krowi 

  • rBos d 2 (M)/ Lipokalina 

Nabłonek króliczy 

  • rOry c 1 (M)/ Lipokalina  (dostępny tylko w teście Alex®) 
  • rOry c 2 (M)/ Lipokalina  (dostępny tylko w teście Alex®) 
  • rOry c 3 (M)/ Sekretoglobina  (dostępny tylko w teście Alex®) 

Nabłonek owczy 

  • Ovi a (E) 

Nabłonek świni 

  • Sus d (E) 

Pies 

  • Can f (psi mocz w tym Can f 5) (E)  (dostępny tylko w teście Alex®) 
  • rCan f 1 (M)/ Lipokalina 
  • rCan f 2 (M)/ Lipokalina 
  • nCan f 3 (M)/ Albumina surowicy 
  • rCan f 4 (M)/ Lipokalina 
  • rCan f 6 (M)/ Lipokalina 
  • rCan f Fel d 1 like (M)/ Sekretoglobina  (dostępny tylko w teście Alex®) 

Szczur 

  • Rat n (E) 

 Świnka morska 

  • rCav p 1 (M)/ Lipokalina  (dostępny tylko w teście Alex®) 

 

 4. Roztocze 

 

Acarus siro 

  • Aca s (E) 

Blomia tropicalis 

  • rBlo t 5 (M)/ Roztocze grupa 5 
  • rBlo t 10 (M)/ Tropomiozyna  (dostępny tylko w teście Alex®) 
  • rBlo t 21 (M)/ nieznana funkcja białek  (dostępny tylko w teście Alex®) 

Dermatophagoides farinae 

  • rDer f 1 (M)/ Proteaza cysteinowa 
  • rDer f 2 (M)/ Rodzina NPC2 

Dermatophagoides pteronyssinus 

  • rDer p 1 (M)/ Proteaza cysteinowa 
  • rDer p 2 (M)/ Rodzina NPC2 
  • rDer p 5 (M)/ nieznana rodzina białek 
  • rDer p 7 (M)/ Roztocze grupa 7 
  • rDer p 10 (M)/ Tropomiozyna 
  • rDer p 11 (M)/ Miozyna, łańcuch ciężki 
  • rDer p 20 (M)/ Kinaza argininowa  (dostępny tylko w teście Alex®) 
  • rDer p 21 (M)/ nieznana rodzina białek  (dostępny tylko w teście Alex®) 
  • rDer p 23 (M)/ Chitynaza klasy III, perytofinowa domena proteinowa 

Glycyphagus domesticus 

  • rGly d 2 (M)/ Rodzina NPC2 

Lepidoglyphus destructor 

  • rLep d 2 (M)/ Rodzina NPC2

Rozkruszek drobny 

  • Tyr p (E) 
  • rTry p 2 (M)/ Rodzina NPC2  (dostępny tylko w teście Alex®) 

 

II Alergeny pokarmowe

 

1. Mleko i jaja

 

Białko jaja kurzego 

  • Gal d (E) 
  • nGal d 1 (M)/ Owomukoid 
  • nGal d 2 (M)/ Owoalbumina 
  • nGal d 3 (M)/ Owotransferyna  
  • nGal d 4 (M)/ Lizozym typu C 

Żółtko jaja kurzego 

  • Gal d (E) 
  • nGal d 5 (M)/ Albumina surowicy 

Mleko klaczy 

  • Equ c (E)

 Mleko kozie 

  • Cap h (E) 

Mleko krowie 

  • Bos d (E) 
  • nBos d 4 (M)/ α-laktoalbumina 
  • nBos d 5 (M)/ β-laktoglobulina 
  • nBos d 8 (M)/ Kazeina 

Mleko owcze 

  • Ovi a (E) 

Mleko wielbłądzie 

  • Cam d (E) 

 

 2. Mięso

 

Mącznik młynarek 

  • Ten m (E)

Mięso indycze 

  • Mel g (E)  

Mięso końskie 

  • Equ c (E) 

Mięso królicze 

  • Ory c (E) 

Mięso kurze 

  • Gal d (E) 

Mięso owcze 

  • Ovi a (E) 

Szarańcza wędrowna 

  • Loc m (E) 

Świerszcz domowy 

  • Ach d (E)  (dostępny tylko w teście Alex®) 

Wieprzowina 

  • Sus d (E) 
  • rSus d 1 (M)/ Albumina surowicy 

Wołowina 

  • Bos d (E) 
  • nBos d 6 (M)/ Albumina surowicy 

 

 

3. Ryby, pasożyty ryb i owoce morza

 

Dorsz atlantycki 

  • Gad m (E)  
  • nGad m 1 (M)/ β-parwalbumina 
  • nGad m 2+3 (M)/ β-enolaza + Aldolaza  (dostępny tylko w teście Alex®) 

Garnela pospolita 

  • rCra c 6 (M)/ Troponina C  (dostępny tylko w teście Alex®) 

 Homar 

  • Hom g (E) 

Kałamarnica 

  • Lol spp. (E) 

Karp 

  • rCyp c 1 (M)/ β-parwalbumina 

Krab 

  • Chi spp. (E) 

Krewetka biała 

  • Lit s (E) 

Krewetka północna 

  • Pan b (E) 

Krewetka tygrysia 

  • nPen m 1 (M)/ Tropomiozyna 
  • rPen m 2 (M)/ Kinaza argininowa 
  • rPen m 3 (M)/ Miozyna, łańcuch lekki 
  • rPen m 4 (M)/ Białko sarkoplazmatyczne wiążące wapń  (dostępny tylko w teście Alex®) 

Łosoś 

  • Sal s (E) 
  • rSal s 1 (M)/ β-parwalbumina 

Makrela atlantycka 

  • a Sco s (E) 
  • rSco s 1 (M)/ β-parwalbumina  (dostępny tylko w teście Alex®) 

Małż 

  • Rud spp. (E) 

Miecznik 

  • rXip g 1 (M)/ 1 β-parwalbumina  (dostępny tylko w teście Alex®) 

Nicienie 

  • rAni s 1 (M)/ Inhibitor proteazy serynowej typu Kunitz 
  • rAni s 3 (M)/ Tropomiozyna 

Omułek jadalny 

  • Myt e (E)  

Ostryga 

  • Ost e (E) 

Płaszczka kolczasta 

  • Raj c (E) (dostępny tylko w teście Alex®) 
  • rRaj c Parw. (M)/ 1 β-parwalbumina  (dostępny tylko w teście Alex®) 

Przegrzebek 

  • Pec spp (E) 

Śledź atlantycki 

  • Clu h (E) 
  • rClu h 1 (M)/ β-parwalbumina  (dostępna tylko w teście Alex®) 

  Tuńczyk 

  • Thu a (E) 
  • rThu a 1 (M)/ β-parwalbumina  

 

4. Owoce 

 

Banan 

  • Mus a (E) 

Borówka czarna 

  • Vac m (E) 

Brzoskwinia 

  • rPru p 3 (M)/nsLTP 

Figa 

  • Fic c (E) 

Gruszka 

  • Pyr c (E) 

Jabłko 

  • rMal d 1 (M)/ PR-10 
  • nMal d 2 (M)/ TLP 
  • rMal d 3 (M)/ nsLTP 

Kiwi 

  • nAct d 1 (M)/ Proteaza cysteinowa 
  • nAct d 2 (M)/ TLP 
  • nAct d 5 (M)/ Kiwellina 
  • nAct d 10 (M)/ nsLTP 

Mango 

  • Man i (E) 

Melon 

  • rCuc m 2 (M)/ Profilina  (dostępna tylko w teście Alex®) 

Papaja 

  • Car p (E) 

Pomarańcza 

  • Cit s (E) 

Truskawka 

  • rFra a 1 + 3 (M)/ PR-10 + LTP  (dostępna tylko w teście Alex®) 

Winogrona 

  • nVit v 1 (M)/ nsLTP 

  Wiśnia 

  • Pru av (E) 

 

 

5. Warzywa 

 

Awokado 

  • Pers a (E)  

Cebula 

  • All c (E) 

Czosnek 

  • All s (E) 

Marchew 

  • Dau c (E) 
  • rDau c 1 (M)/ PR-10 

Pomidor 

  • Sola l (E) 
  • nSola l 6 (M)/ nsLTP 

Seler 

  • rApi g 1 (M)/ PR-10 
  • rApi g 2 (M)/ nsLTP 
  • rApi g 6 (M)/ nsLTP 

Ziemniak 

  • Sol t (E) 

 

6. Nasiona i orzechy 

 

Makadamia 

  • Mac inte (E) 
  • nMac i 2S Albumina (M)/ Albumina 2S 

Migdał 

  • Pru du (E) 

Nasiona dyni 

  • Cuc p (E)  

Nasiona kozieradki pospolitej 

  • Tri fo (E) 

Nasiona łubinu 

  • Lup a (E) 

Nasiona maku 

  • Pap s (E) 
  • nPap s 2S Albumina (M)/ Albumina 2S 

Nasiona słonecznika 

  • Hel a (E) 

 Orzech arachidowy (ziemny) 

  • nAra h 1 (M)/ Globulina 7/8S 
  • rAra h 2 (M)/ Albumina 2S 
  • nAra h 3 (M)/ Globulina 11S 
  • nAra h 6 (M)/ Albumina 2S 
  • rAra h 8 (M)/ PR-10 
  • rAra h 9 (M)/nsLTP 
  • rAra h 15 (M)/ Oleozyna  (dostępna tylko w teście Alex®) 

Orzech brazylijski 

  • Ber e (E) 
  • nBer e 1 (M)/ Albumina 2S 

Orzech laskowy 

  • rCor a 1.0401 (M)/ PR-10 
  • rCor a 8 (M)/ nsLTP 
  • nCor a 9 (M)/ Globulina 11S 
  • nCor a 11 (M)/ Globulina 7/8S 
  • nCor a 14 (M)/ Albumina 2S 

Orzech nerkowca 

  • Ana o (E) 
  • rAna o 2 (M)/ Globulina 11S 
  • rAna o 3 (M)/ Albumina 2S 

Orzech pekan 

  • Car i (E) 

Orzech włoski 

  • nJug r 1 (M)/ Albumina 2S 
  • nJug r 2 (M)/ Globulina 7/8S 
  • rJug r 3 (M)/ nsLTP  (dostępna tylko w teście Alex®) 
  • rJug r 4 (M)/ Globulina 11S  (dostępna tylko w teście Alex®) 
  • rJug r 6 (M)/ Globulina 7/8S  (dostępna tylko w teście Alex®) 

Pistacja 

  • rPis v 1 (M)/ Albumina 2S  (dostępna tylko w teście Alex®) 
  • nPis v 2 (M)/ Podjednostka Globuliny 11S  (dostępna tylko w teście Alex®)  
  • nPis v 3 (M)/ Globulina 7/8S  (dostępna tylko w teście Alex®) 

Sezam 

  • Ses i (E) 
  • nSes i 1 (M)/ Albumina 2S 

 

7. Rośliny strączkowe 

 

Ciecierzyca 

  • Cic a (E) 

Fasola biała 

  • Pha v (E) 

Groch 

  • Pis s (E) 

Soczewica 

  • Len c (E) 

Soja 

  • rGly m 4 (M)/ PR-10 
  • rGly m 5 (M)/ Globulina 7/8S 
  • nGly m 6 (M)/ Globulina 11S 
  • nGly m 8 (M)/ Albumina 2S 

 

8. Zboża 

 

Gryka zwyczajna 

  • Fag e (E) 
  • nFag e 2 (M)/ Albumina 2S

Jęczmień 

  • Hor v (E) 

Komosa ryżowa 

  • Che q (E) 

Kukurydza 

  • Zea m (E) 
  • rZea m 14 (M)/ nsLTP  (dostępna tylko w teście Alex®) 

Owies 

  • Ave s (E) 

Proso 

  • Pan m (E) 

Pszenica orkisz 

  • Tri s (E) 

Pszenica zwyczajna 

  • rTri a 14 (M)/ nsLTP 
  • rTri a 19 (M)/ Omega-5-Gliadyna 
  • rTri a aA_TI (M)/ Inhibitor α-amylazy i trypsyny 

Ryż 

  • Ory s (E) 

Żyto 

  • Sec c (E) 

 

 

9. Przyprawy 

 

Anyż 

  • Pim a (E)  

Gorczyca 

  • Sin a (E) 
  • nSin a 1 (M)/ Albumina 2S 

Kminek 

  • Car c (E) 

Oregano 

  • Ori v (E) 

Papryka 

  • Cap a (E) 

Pietruszka 

  • Pet c (E) 

 

III. Pozostałe alergeny

 

1. Owady błonkoskrzydłe i karaluchy

 

Jad klecanki rdzaworożnej 

  • Pol d (E) 
  • rPol d 5 (M)/ Antygen 5 

Jad osy pospolitej 

  • Ves v (E) 
  • rVes v 1 (M)/ Fosfolipaza A1 
  • rVes v 5 (M)/ Antygen 5 

 Jad pszczeli 

  • Api m (E) 
  • nApi m 1 (M)/ Fosfolipaza A2 
  • rApi m 10 (M)/ Ikarapina var.2 

Jad szerszenia 

  • Dol spp (E) 

Karaluch 

  • rBla g 1 (M)/ Karaluchy grupa 1 
  • rBla g 2 (M)/ Proteaza aspartylowa 
  • rBla g 4 (M)/ Lipokalina 
  • rBla g 5 (M)/ S-transferaza glutationowa 
  • rBla g 9 (M)/ Kinaza argininowa  (dostępna tylko w teście Alex®) 

Karaluch amerykański 

  • Per a (E) 
  • rPer a 7 (M)/ Tropomiozyna 

Mrówka ognista 

  • Sol spp. (E) 

 

2. Inne uczulające 

 

Drożdże piekarnicze  

  • Sac c (E) 

Pasożyty – Europejski obrzeżek gołębi 

  • rArg r 1 (M)/ Lipokalina  (dostępna tylko w teście Alex®) 

Fikus 

  • Fic b (E) 

Lateks 

  • rHev b 1 (M)/ REF (rubber elongation factor) 
  • rHev b 3 (M)/ SRPP (small rubber particle protein) 
  • rHev b 5 (M)/ nieznana funkcja białek 
  • rHev b 6.02 (M)/ Proheweina 
  • nHev b 8 (M)/ Profilina 
  • rHev b 11 (M)/ Chitynaza klasy I 

 

CCD (alergeny zawierające w swoim składzie krzyżowo-reaktywne determinanty węglowodanowe) 

Homolog ludzkiej laktoferyny 

  • Ten m (E) 
  • rHom s LF (M)/ CCD 

 

 

Alergeny reagujące krzyżowo

 

1. Białka z rodziny PR-10 

Alergeny z  tej grupy białek wykazują wysoki stopień reaktywności krzyżowej.  

  • PR-10 wziewne: główne alergeny pyłków np. Bet v 1 (pyłku brzozy i najczęstsza przyczyna uczulenia) oraz alergeny obecne w pyłku innych drzew np. z rzędu gatunków bukowców wyjaśnia wyraźną reakcję krzyżową na pyłek olszy, leszczyny, buka, dębu i grabu. Typowe objawy śluzówkowe alergii na pyłki drzew: 

Świąd, zaczerwienienie, łzawienie oczu, świąd nosa, świąd jamy ustnej i gardła, (powtarzające się) kichanie, katar i (lub) zatkany nos, sporadycznie suchy kaszel (zwłaszcza podczas lub krótko po wysiłku fizycznym), duszność, uczucie ucisku w klatce piersiowej, sapanie, wydzielina oskrzelowa i trudności w oddychaniu jako wskaźniki coraz bardziej dotkniętych dolnych dróg oddechowych (astmatyczne zapalenie dolnych dróg oddechowych), czasami objawy grypopodobne, takie jak zmęczenie, bóle ciała i bóle głowy; 

  • PR-10 pokarmowe: występują w owocach np. jabłko, warzywach np. seler, orzechach (np. laskowych i ziemnych), roślinach strączkowych oraz warzywach i mogą wywoływać alergie pokarmowe związane z PR-10 – zwykle ograniczone do zespołu alergii jamy ustnej. W rzadkich przypadkach może również prowadzić do ciężkich reakcji alergicznych; 
  • alergeny z tej grupy białek są wrażliwe na temperaturę i trawienie, czyli gotowanie produktów przed spożyciem powoduje całkowite wyeliminowanie lub znaczącą redukcję objawów zespołu alergii jamy ustnej. 

 

 

2. Białka z rodziny niespecyficznych białek przenoszących lipidy (nsLTP) 

 

Alergeny z tej grupy najczęściej występującymi alergenami pokarmowo-roślinnymi  

  1. główny alergen brzoskwini Pru p 3 i wykazują wysoki stopień reaktywności krzyżowej np. z drożdżami, owocami z rodziny różowatych np. jabłkami, śliwkami, morelami, gruszkami, wiśniami) oraz pomiędzy pokarmami pochodzenia roślinnego np.: owocami i warzywami: brzoskwinia, pomarańcza, grejpfrut, wiśnie, jabłko, pomidory, sałata, oraz orzechy (laskowy, włoski, ziemny), rośliny strączkowe (różne rodzaje fasoli) i zboża (pszenica, kukurydza, ryż);
  • mogą powodować łagodne objawy ogólnoustrojowe, np. związane z zespołem alergii jamy ustnej oraz częściej silniejsze reakcje zwłaszcza jeśli nie są związane z pyłkowicą brzozy np. ciężkie ataki astmy (np. Ole e 7, nsLTP z pyłku oliwek)  i  wstrząs anafilaktyczny; 
  • najcięższe reakcje są często związane z różnymi kofaktorami, takimi jak przyjmowanie niesteroidowych leków przeciwzapalnych, ćwiczenia fizyczne, spożywanie alkoholu, leki zobojętniające kwas żołądkowy; 
  • białka nsLTP są niewrażliwe (odporne) na temperaturę i trawienie, czyli gotowanie produktów przed spożyciem nie wpływa na ich właściwości uczulające. 

 

 

3. Białka z rodziny kinaz argininowych 

Alergeny z tej grupy wykazują wysoki stopień reaktywności krzyżowej; 

  • alergeny pokarmowe np. w owocach morza – krewetka tygrysia; 
  • alergeny wziewne – wdychanie składników owoców morza, roztoczy lub karaluchów może wywoływać reakcje alergiczne; 
  • białka z tej grupy są wrażliwe na temperaturę i trawienie

 

 

4. Białka z rodziny polkalcyn  

Alergeny z tej grupy wykazują wysoki stopień reaktywności krzyżowej; 

  • alergeny wziewne np. Phl p 7 (tymotka pospolita), w trawach, drzewach, krzewach, chwastach i innych roślinach kwitnących; 
  • białka wiążące wapń ulegające ekspresji jedynie w dojrzałym pyłku i dlatego nie wykazują związku z alergią pokarmową. 

 

 

5. Białka z rodziny parwalbumin 

Alergeny z tej grupy wykazują wysoki stopień reaktywności krzyżowej; 

  • alergeny pokarmowe obecne w mięśniach i skórze ryb; 
  • alergeny wziewne – unoszą się w powietrzu podczas obchodzenia się z rybami i ich przetwarzania 
  • alergeny kontaktowe dla pracowników narażonych zawodowo – podczas obchodzenia się z rybami i ich przetwarzania; 
  • wywołują przeważnie ciężkie reakcje alergiczne np. objawy oddechowe takie jak astma zawodowa; 
  • białka z tej grupy niewrażliwe (odporne) na temperaturę i trawienie

 

 

6. Białka z rodziny tropomiozyn 

Alergeny z tej grupy wykazują wysoki stopień reaktywności krzyżowej; 

  • alergeny pokarmowe w owocach morza – ciele skorupiaków i mięczaków np. krewetkach (np. Pen m 1), homarach, krabach, ślimakach, małżach, ośmiornicach, ostrygach, langustach; 
  • alergeny wziewne np. w ciele roztoczy kurzu domowego i karaluchów; 
  • uczulenie może wystąpić w wyniku zakażenia pasożytami (glistnica, anisakioza) oraz zakażonymi pasożytami pochodzącymi ze źródeł żywności jakim są m.in. surowe ryby (np. sushi lub cevich); 
  • mogą wywołać natychmiastowe reakcje skórne (pokrzywka, obrzęk naczynioruchowy, wysypka), zespół alergii jamy ustnej (obrzęk warg i jamy ustnej), objawy ze strony przewodu pokarmowego (wymioty, skurcze brzucha, biegunka), astmę i anafilaksję; 
  • białka z tej grupy są niewrażliwe (odporne) na temperaturę i trawienie. 


7. Białka z rodziny albumin surowicy 

Alergeny z tej grupy wykazują wysoki stopień reaktywności krzyżowej; 

  • alergeny oddechowe obecne w sierści zwierząt (łupieżu) i płynach, takich jak mleko, surowica, mocz i ślina np. bydła, psa, świnki morskiej, konia, kota, kurczaka, świni; 
  • alergeny pokarmowe mleka i mięsa; 
  • główny alergen  Bos d 6 jest alergenem oddechowym i pokarmowym, ponieważ występuje w sierści bydlęcej, mleku i mięsie; 
  • alergeny zaangażowane w zespół wieprzowo-kot (związek między alergią na sierść kota i mięso wieprzowe) i ptasich jaj (objawy alergii pojawiają się po ekspozycji na pierze lub po spożyciu mięsa ptaków u osób z alergią na żółtko jaja kurzego Gal d 5); 
  • może wywoływać poważne objawy po spożyciu surowego mleka lub mięsa; 
  • białka z tej grupy są wrażliwe na temperaturę i trawienie. 

 

 

8. Białka z rodziny białek zapasowych (albuminy 2S,  

globuliny 7 / 8S, globuliny 11S) 

Ogólnie alergeny z tej grupy wykazują ograniczony stopień reaktywności krzyżowej; 

  • albuminy 2S – główne alergeny w orzechach arachidowych, laskowych, włoskich i nerkowca, wykazują wysokie ryzyko reaktywności krzyżowej między orzechami włoskimi i orzechami pekan lub orzechami nerkowca i pistacjami, mogą wywoływać ciężkie reakcje alergiczne; 
  • globuliny 7S – główne alergeny roślin strączkowych, takich jak soja, groch, soczewica i łubin; ryzyko reaktywności krzyżowej między orzeszkami ziemnymi a grochem lub łubinem, ryzyko reaktywności krzyżowej między grochem a soczewicą; 
  • globuliny 11S – główne alergeny w orzechach laskowych i migdałach, występuje też w gorczycy żółtej, mogą wywoływać ciężkie reakcje alergiczne; 
  • mogą wywoływać łagodne reakcje (np. swędzenie jamy ustnej) oraz są główną przyczyną ciężkich reakcji alergicznych zagrażających życiu, takich jak wstrząs anafilaktyczny; 
  • białka zapasowe są niewrażliwe na temperaturę i trawienie. 

 

 

9. Białka z rodziny lipokalin 

Alergeny z tej grupy wykazują ograniczony stopień reaktywności krzyżowej; 

  • główne alergeny wziewne różnych zwierząt futerkowych wydalane do środowiska wraz z sierścią zwierząt (np. Equ c 1 główny alergen koński), łupieżem i wydzielinami (mocz, ślina);   
  • są wszechobecne np. u stawonogów, roślin i bakterii; 
  • unoszą się w powietrzu i tym samym łatwo się rozprzestrzeniają się w pomieszczeniach zamkniętych; 
  • alergeny pokarmowe obecne w mleku zwierzęcym ( β-laktoglobulina Bos d 5) 
  • związane z ryzykiem  wystąpienia objawów ze strony układu oddechowego i astmy; 
  • możliwość reakcji krzyżowej na sierść np. konia, myszy, chomika, świnki morskiej, szczura, kota, psa, królika, krowy. 

 

 

10. Białka z rodziny profilin 

Alergeny z tej grupy wykazują ograniczony stopień reaktywności krzyżowej; 

  • głównie alergeny przenoszony drogą powietrzną ; 
  • główne alergenne źródło pyłków drzew i traw np. brzozy (Bet v 2),  tymotki (Phl p 12), ambrozji, bylicy pospolitej; 
  •  uczulenie przeważnie następuje po pierwotnym uczuleniu na określone źródło pyłku; 
  • roślinny alergen pokarmowy np. melon, arbuz, owoce cytrusowe, banan, ananas, persymona, cukinia i surowy pomidor; 
  • do 50% uczulonych pacjentów może mieć alergię pokarmową, w większości przypadków zespół alergii jamy ustnej, czasami obserwuje się reakcje ogólnoustrojowe; 
  • pacjenci tolerują przetworzoną żywność.  

 

 

11. Białka z rodziny oleozyn 

Alergeny z tej grupy wykazują ograniczony stopień reaktywności krzyżowej; 

  • alergeny pokarmowe obecne np. w orzeszkach ziemnych, laskowych, sezamie i gryce; 
  • związane z reakcjami ogólnoustrojowymi oraz z ciężkimi reakcjami alergicznymi (łącznie z anafilaksją); 
  • wzrost alergenności oleozyn z orzeszków ziemnych i orzechów laskowych po prażeniu w porównaniu z surowymi nasionami; 
  • białka te są niewrażliwe na temperaturę i trawienie. 

 

 

12. Sekretoglobuliny 

Alergeny z tej grupy wykazują ograniczony stopień reaktywności krzyżowej; 

  • powstają w gruczołach ślinowych i skórze niektórych zwierząt futerkowych; 
  • mogą powodować astmę u dzieci uczulonych na kota. 

 

 

13. Białka z rodziny NPC2 

Alergeny z tej grupy wykazują ograniczony stopień reaktywności krzyżowej; 

  • alergeny wziewne obecne w roztoczach kurzu domowego i roztoczach spichrzowych. 

 

 

Przygotowano na podstawie:  

  1. Materiałów dostarczonych przez dystrybutora testu Alex® 
  1. EAACI Mollecullar Allergology User’s Guide v 2.0, opub. European Academy of Allergy and Clinical Immunology 2023; (https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/pai.13854).